Publicada en castellà i anglès la ‘Guia per a la protecció i promoció dels drets humans en la contractació pública’

abr. 2018

Publicada en castellà i anglès la ‘Guia per a la protecció i promoció dels drets humans en la contractació pública’

abr. 2018

Elaborada per Torns Advocats i promoguda per les entitats Novact, Nexes i Servei Civil Internacional, la “Guia 99,3% Responsable” ofereix a les administracions públiques una eina útil i senzilla per garantir el compliment de la seva responsabilitat com a salvaguarda dels Drets Humans dins d’un marc legal sostenible i viable jurídicament. La versió en català va ser presentada a Barcelona el novembre de 2017 i acaba de ser publicada en anglès i castellà.

Amb l’objectiu d’oferir a les administracions catalanes una guia legal de contractació responsable, les organitzacions Novact, Servei Civil Internacional i Nexes, han impulsat la “Guia per a la protecció i promoció dels drets humans en la contractació pública”. Es tracta d’un document amb recomanacions i propostes per a promoure la contractació i compra públiques amb criteris ètics per part de les administracions. Amb la proposta de clàusules que promoguin el respecte als Drets Humans, s’espera generar mecanismes dissuasoris a la contractació d’empreses que tinguin vulneracions al llarg de la producció o de la cadena de subministrament dels seus articles o serveis.

 

La ‘Guía 99,3% Responsableproveeix d’un marc legal, així com de clàusules per aplicar en totes les fases del procés de contractació pública així com a exemples concrets d’iniciatives que estan en marxa. Com a complement a la guia legal, el projecte ofereix annexos amb casos d’empreses que han vulnerat drets humans, investigats pel Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània.
La ‘Guia per a la protecció i promoció dels drets humans en la contractació pública’ forma part del projecte de “Millora dels processos de contractació pública a través de criteris ètics i de respecte als drets humans”. En l’àmbit de Catalunya, el projecte ha realitzat sessions d’assessorament i formació al personal tècnic dels ajuntaments del Consell Comarcal del Vallès Oriental i dels ajuntaments de Granollers, Parts, Cambrils, Vallromanes, la Garriga, Vic, Gavà, Manresa i Terrassa, per tal d’identificar els reptes i mecanismes que tindria una contractació pública responsable i la seva implementació en la tasca quotidiana de les administracions.

La coresponsabilitat de les administracions públiques en les vulneracions de drets humans d’empreses proveïdores és un tema que està travessant el debat polític a tots els nivells. Del 15 al 19 d’octubre 2018 tindrà lloc, a la seu de Nacions Unides a Ginebra, la quarta sessió del Grup de Treball Intergovernamental que té per mandat desenvolupar un Tractat Vinculant de les Nacions Unides per a les Empreses transnacionals i altres empreses en matèria de respecte dels Drets Humans, sessió durant la qual tindrà lloc la negociació sobre el borrador del tractat. En el context de l’Estat Espanyol es va aprovar, l’octubre de 2017, el Pla d’Acció Nacional d’Empreses i Drets Humans, una eina que les entitats que treballen en l’àmbit de Drets Humans i empreses consideren insuficient per evitar que es produeixin vulneracions sobre els drets Humans, atès que proposa mesures voluntaries i no vinculants.

 

La ‘Guia 99,3% Responsable’ respon a una demanda de la societat civil i dels ajuntaments de disposar d’eines jurídiques per implementar el respecte dels drets humans en l’àmbit institucional. Ha estat elaborada per l’equip d’advocats ‘Tornos’ i compta amb aportacions d’expertes a escala internacional. Es tracta d’un projecte de les entitats NOVACT, Nexes i Servei Civil Internacional impulsat pel Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament, en la seva comissió de Pau i Diplomàcia de ciutats, a través del qual han col·laborat ajuntaments de Catalunya com Sant Boi del Llobregat , Terrassa, Granollers, Montornès del Vallès, Artés, Vallromanes, Esparreguera, Celrà, Sant Just Desvern, Altafulla, Sabadell, Gavà, Vic, Mataró, Santa Perpètua de la Mogoda, al Prat de Llobregat i el Consell Comarcal del Vallès Oriental. El projecte ha rebut el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

Més informació: