Organitzacions de societat civil insten al govern a que impulsi l’instrument vinculant sobre empreses i drets humans que s’està negociant a les Nacions Unides.

oct. 2018

Organitzacions de societat civil insten al govern a que impulsi l’instrument vinculant sobre empreses i drets humans que s’està negociant a les Nacions Unides.

oct. 2018

 • L’Observatori de Drets Humans i Empreses, al costat d’una desena d’organitzacions socials i sindicats, demana al Govern de Pedro Sánchez que no ignori el mandat del Parlament que a la primera meitat de 2018 instava el Govern a participar de manera activa en aquest procés.
 • Per a les organitzacions signants cal donar suport al tractat vinculant de cara a acabar amb la impunitat dels assassinats dels que defensen les seves comunitats per sobre d’interessos econòmics.
 • Es tracta d’un moment decisiu en la negociació de continguts del tractat, atès que el OEIGWG -Grup de treball intergovernamental de composició oberta sobre les empreses transnacionals i altres empreses comercials en matèria de drets humans- treballa sobre l’esborrany zero. En aquest enllaç et donem les claus per entendre el procés.

  El 15 d’octubre va començar a la seu de Nacions Unides a Ginebra la quarta sessió de treball del tractat de drets humans i empreses. El seu objectiu és establir un instrument jurídicament vinculant que protegeixi les comunitats locals i posi fi a la impunitat amb la qual multinacionals cometen violacions de drets humans.Cada setmana tenen lloc més de 5 assassinats de defensors i defensores de drets humans al món. Tan sols en 2017 més de 300 persones van ser assassinades per protegir els drets de les seves comunitats per sobre dels interessos econòmics. Crims que en la majoria dels casos queden totalment impunes. Per legislar en aquest sentit i evitar aquests abusos desmesurats, des de Nacions Unides s’està treballant en la creació d’un instrument jurídicament vinculant.

  Aquest tractat ha estat defensat per per més de 200 col·lectius i organitzacions sota la Campanya Global per desmantellar el poder corporatiu i posar fi a la impunitat. Un mecanisme que podria prevenir i remeiar els danys i violacions produïdes per les empreses transnacionals, qüestionant el predomini d’inversors i negocis assentats sobre els tractats comercials per sobre dels drets humans.

  Al llarg d’aquests anys la posició de la Unió Europea ha anat virant d’un punt a un altre a l’hora de donar suport a un tractat amb mesures fermes contra les violacions de drets humans comeses per multinacionals. Aquest últim any la UE va obstaculitzar completament l’eina legal en què es treballa.

  L’Estat espanyol podria haver pres la iniciativa i haver-se decantar-se per un tractat a favor dels drets humans tal com ha incorporat al seu discurs en la legislatura. No obstant això, lluny de mantenir-se coherent es limita ara a no participar i limitar-se a escoltar altres estats. Davant d’aquest important debat, la postura de la missió espanyola és la de no trencar la disciplina de la Unió Europea que ha decidit seguir sense participar ni activa ni positivament.

  El Govern espanyol ha decidit així no fer cas el mandat de les dues proposicions no de llei aprovades pel Parlament espanyol durant la primera meitat de 2018, presentades pels grups parlamentaris del Partit Socialista i de Units Podem, i que insten a una participació activa del Govern en aquest procés.

  La posició de la missió espanyola contradiu les paraules de membres de l’executiva socialista que en reunions mantingudes la setmana passada asseguraven a membres de la campanya que “sempre han donat suport a un instrument jurídicament vinculant sobre empreses i drets humans” i que “anaven a seguir donant suport i no canviarien de criteri “. Des de la executiva es comprometien a contactar amb responsables del Ministeri d’Afers Exteriors per garantir que la posició del partit fos coherent amb el que defensés la representació espanyola en la reunió de Ginebra.

  Organitzacions signants: Aliança per la Solidaritat, Amics de la Terra, ATTAC Espanya, Comissions Obreres (CC OO), Ecologistes en Acció, Entrepobles-Entrepobles-Entrepobos-Herriarte, Fundació APY, Greenpeace Espanya, InspirAction, Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global, Novact, Observatori de Multinacionals a Amèrica Llatina (OMAL) – Pau amb Dignitat, Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània, Observatori DESC, Serem Catalunya, SUDS.