Entre el 14 i 17 de novembre s’ha organitzat a Tel Aviv la 4a Conferència Internacional sobre Seguretat Nacional i Ciber-seguretat[1], cita a la qual han assistit agències de seguretat governamentals i empreses de tot el món atretes per la indústria militar i securitària israeliana. Catalunya no és una excepció. L’Agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, ACCIÓ, ha preparat durant els últims mesos una missió comercial[2] que promou la participació catalana en aquesta conferència amb l’objectiu de crear llaços de cooperació empresarial i institucional en aquest camp. Aquesta missió empresarial compta –segons ACCIÓ[3]– amb l’encaix en la línia estratègica del Govern per fer créixer i potenciar el sector català de la ciber-seguretat ‘com un sector econòmic dinàmic amb una projecció de futur altament positiva’. Cadascuna de les 8 empreses o centres tecnològics catalans participants a aquesta missió empresarial rebran o han rebut un ajut financer de 760,28€ com a borsa de viatge.

El Govern d’Israel és el principal promotor d’aquesta conferència ja que aquest sector és clau per a l’economia del país. Hi ha aproximadament 250 empreses de ciber-seguretat que operen a Israel[4] que han captat 500 milions de dòlars durant el 2015 i que ja sumen més de 200 milions de dòlars captats durant els primers dos mesos del 2016[5]. El 2014 les vendes mundials de les empreses ciber israelianes van ascendir a 6 mil milions de dòlars. Aquesta xifra va representar aproximadament el 10% de totes les vendes mundials del sector.. Es calcula que hi ha 16.000 professionals cibernètics a Israel (empresaris i personal contractat), tant en el sector de la defensa com en el sector privat. Una de les claus principals d’aquest èxit internacional és la seva capacitat d’innovació, un avantatge comparatiu basat en l’estreta relació que existeix entre la indústria militar i seguretat tecnològica i les Forces Armades d’Israel.

Aquest sistema s’alimenta i justifica pel manteniment de l’ocupació a Palestina i les tensions amb el Líban, Síria i altres països àrabs, així com per la proliferació dels actors armats no estatals a la regió. Els territoris ocupats palestins són un veritable laboratori on corporacions privades, centres d’investigació, incloent universitats i l’exèrcit proven noves armes i sistemes tecnològics de seguretat per després incorporar-los al mercat global. La marca “Made in Israel” anuncia freqüentment aquesta experiència provada en “combat”, però obvia el greu impacte en la societat civil i les violacions sistemàtiques dels drets humans de la població palestina que cometen.

Aquest document té per objectiu identificar els riscos i potencials violacions del dret internacional i els drets humans que implica invertir a Israel a través de l’anàlisi de: 1) les noves polítiques de seguretat globals; 2) la investigació europea en Homeland Security i la participació israeliana; 3) les relacions entre la indústria militar i de seguretat tecnològica amb les Forces Armades d’Israel; 4) Complicitats amb l’ocupació de palestina; 5) Recomanacions a les institucions i empreses catalanes.

DESCARREGAR L’INFORME SENCER

L'industria de la cyberseguretat a Israel | Paper | Català La industria de la cyberseguridad en Israel | Paper | Castellano Cybersecurity | Paper | English

nov. 2016