Empreses britàniques als territoris ocupats del Sàhara Oriental

juny 2017

Empreses britàniques als territoris ocupats del Sàhara Oriental

juny 2017

Traducció de l‘article de War on Want en la publicació The New Colonialism

Al 1975 el Marroc va envair el Sàhara Oriental forçant l’expulsió de molta de la població per la força, una gran part a camps al desert d’Algèria, on avui dia encara hi viuen 165.000 refugiades. El Marroc continua ocupant gran part del territori violant greument el dret internacional que atorga a les persones saharauís el dret a la lliure determinació l’estat de la seva terra. Més de 100 resolucions de la ONU reclamen aquest dret a la lliure determinació, tot i així els esforços per solucionar el conflicte mitjançant un referèndum han estat impossibilitats pel Marroc. La Cort Internacional de Justícia ha manifestat que no hi ha lligams de sobirania entre Marroc i Sàhara Oriental i cap estat reconeix l’auto proclamació de sobirania del Marroc sobre el territori. La Unió Africana ha acceptat el govern exiliat del Sàhara Oriental com a autoritat oficial del territori.

Sis empreses britàniques i/o registrades a LSE (Londons Stock Exchange) que han obtingut llicències per explorar el Sàhara Oriental són còmplices de la violent ocupació del Marroc al Sàhara Oriental, i algunes d’elles estan actuant de forma il·legal al dur a terme expedicions de petroli en els territoris ocupats.
Al 2013 l’empresa britànica i registrada a LSE, Cairn Energy, amb seu a Edinburgh, va assegurar un 20% d’interessos en l’exploració de Cap Boujdour, una plataforma de petroli offshore del Sàhara Oriental. Es va adherir a una societat mercantil formada pel govern marroquí que té el 25% del capital i per l’empresa estatunidenca Kosmos Energy, la qual té un 55% de la inversió i lidera la inversió. L’any 2013 en un comunicat de premsa l’empresa Carin va descriure l’àrea d’exploració com a “plataforma petrolera offshore Marroquí”, obviant la presència del Sàhara Oriental.(60)

Al desembre del 2014, després de dur a terme l’exploració, la societat mercantil va passar a ser una de les primeres empreses d’extracció petrolera del Sàhara Oriental. Al març del 2015 va anunciar que havien descobert rastres de petroli a uns 170 km de la costa i que tornarien per fer extraccions en un altre ocasió. La seu central de Kosmos Energy es troba a Dallas, a Texas, però està registrada al paradís fiscal de les Bermudes. L’antic Director del Servei d’Intel·ligència Secret de la Gran Bretanya, MI6, Richard Dearlove, ha estat membre de la junta directiva de l’empresa Kosmos des de 2012.(61)

Una subsidiària de l’empresa Glencore manté inversions a dues plataformes petroleres offshore als territoris ocupats del Sàhara Oriental. Al 2013, l’empresa va obtenir una llicència per fer expedicions a la plataforma petrolera Boujdour Offshore Shallow, localitzada al nord de les aigües territorials del Sàhara Oriental. Un any més tard, Glencore va obtenir un 18,75% d’interès de la inversió feta a la plataforma del Forum Ognit situat al sud de Boujdour Offshore Shallow. Al 2014, Glencor va dur a terme perforacions a la plataforma Foum Ognit. (62). La pàgina web de Glencore no menciona cap d’aquestes operacions que es fan al Sàhara Oriental.

San Leon Energy Pic, és una empresa irlandesa, registrada a LSE i amb seu a Londres, que té dues llicències en els territoris ocupats del Sàhara Oriental. La primera és per la plataforma de petroli Tarfaya Onshor localitzada al nord-oest del Sàhara Oriental, una àrea de petroli d’esquist. La segona llicència és per a la plataforma Zag al nord-est del Sàhara Oriental i parcialment al territori del Marroc. L’empresa San Leon ha obtingut accions de PetroMaroc en la plataforma de Tarfaya Onshore obtenint així el 75% de la propietat de la plataforma. San Leon Energy és la primera empresa que ha perforat onshore al Sàhara Oriental ocupat. Al setembre de 2015, l’empresa va anunciar que havien topat amb gas en la plataforma de Tarfaya i que durien a terme més perforacions. (63).La pàgina web de San Leon no menciona el Sàhara Oriental i simplement expressa que els permisos que tenen són al “Marroc”.

Toredo oil SLtd és una empresa britànica (no registrada a LSE) que produeix petroli i gas. Al febrer del 2011 va signar un contracte de reconeixement amb el govern del Marroc per obtenir permisos sobre la plataforma de Boujdour Offshore Shallow. Teredo encara manté el 36,75% d’interès del total de la llicència d’extracció després que Glencore agafés el control com a empresa operadora al 2013. (64)

PetroMaroc Corporation Plc, prèviament coneguda com Longreach Oil and Gas Ltd, s’ha incorporat a Jersey. Té una inversió en la plataforma petrolera Zag controlada per San Leon Energy, i està situada en gran part al Sàhara Oriental. La pàgina web de PetroMaroc no menciona enlloc el Sàhara Oriental, i afirma que les seves activitats estan a “Marroc”. (65)

L’empresa New Age African Global Energy Ltd està registrada a Jersey amb una suposada seu central a Londres des d’on controla les operacions. Té un 56,26% de la inversió de la plataforma de Forum Ognit. (66) També descriu la operació com si es situés al “Marroc”(67).

L’extracció duta a terme per la societat mercantil Carin/Kosmos va començar després que el poble saharauí hagués protestat i s’hagués manifestat en contra. Les protestes varen ser tant de les organitzacions de la societat civil dels territoris ocupats del Sàhara Oriental, com dels representats polítics internacionalment reconeguts del Frente Polisario. Perforar en busca de petroli, també s’oposa a la opinió de les Nacions Unides que ha manifestat que activitats d’aquest tipus són il·legals. Al 2001, Hans Corell, el que aleshores era el cap del Consell Legal de les Nacions Unides, va ser comissionat pell Consell de Seguretat de la ONU per esbossar una Opinió Legal del creixent interès de les empres petroleres per signar contractes amb el govern marroquí. La seva opinió va ser: “Si les exploracions i les activitats d’explotació van en contra dels interessos i desitjos de les persones del Sàhara Oriental, també van en contra dels principis del dret internacional”.(68)

Al gener del 2015, Corell va parlar sobre les perforacions que estava fent la societat mercantil i va expressar en una entrevista d’un diari que el Marroc “signant un acord d’aquesta naturalesa està violant el dret internacional”. També va afegir: “Estic cercant la responsabilitat que té el Consell de Seguretat de la ONU en compliment de la Carta de les Nacions Unides”, ”Signant un acord amb Marroc en el qual és refereix al Sàhara Oriental com a províncies del sud del Regne de Marroc, fet que contradiu amb la responsabilitat corporativa social i amb els principis de protecció, respecte i compensació .”(69)

El pobre saharauí ha protestat de forma constant en contra de les activitats d’exploració d’empreses petroleres al Sàhara Oriental. Participant en acords i negocis amb el govern de Marroc, les empreses petroleres estan soscavant el “dret al referèndum d’auto-determinació” de les persones saharauís. Inversions estrangeres enforteixen la ja fràgil legitimació internacional del Marroc. Aquestes inversions estrangeres estan finançant l’elevat cost de l’ocupació i soscava els processos de pau de la ONU. Degut al gran desenvolupament de la indústria petrolera, les implicacions econòmiques al Marroc són severes i col·laboren a consolidar i mantenir l’ocupació de forma lucrativa.

L’empresa Carin Energy afirma que “el respecte cap als drets humans és un Principi del Grup de Negocis i que està integrat al nucli dur dels valors de l’empresa de Respecte, Responsabilitat i Relació.” (70)
No obstant, ni Carin ni cap altre empresa que està explorant el Sàhara Orientat ha buscat mai el consentiment del poble saharauí, un prerequisit per poder ser legal segons l’opinió legal de la ONU, citada anteriorment. A més no s’ha trobat que cap empresa petrolera hagi presentat mai mostres d’evidència o documentació de com les seves operacions al Sàhara Oriental estan en concordança amb els interessos i desitjos del poble saharauí. (71)

La reclamació a Cairn per tal que garanteixi els drets humans és també difícil de quadrar amb les operacions del Marroc al Sàhara Oriental on els drets i les llibertats bàsiques, com la llibertat d’associació i expressió, són constantment suprimits per la mateixes autoritats que han atorgat el “dret” a les empreses petroleres a dur a terme les seves operacions. War on Want ha estat testimoni de primera mà d’aquesta repressió durant la visita al territori del Director Executiu, John Hilary al 2014. (72)

El Marroc ha invertit grans quantitats de diners al Sàhara Oriental per atreure més colons als territoris ocupats i crear l’aparença de progrés i normalitat. D’aquesta manera, el Marroc es beneficia dels recursos naturals del territori, sobretot de fosfats, peix, petroli i la perspectiva d’obtenció de petroli i reserves minerals. (73)

Citant a l’organització Western Sahara Resource Watch: “La intencionalitat dels negocis amb Marroc a territoris ocupats del Sàhara Oriental és molt política. Evidencia senyals de suport polític injustificat a l’ocupació de Sàhara Oriental per part de Marroc, beneficiant al govern del Marroc i a les persones amb nacionalitat marroquí que viuen en els territoris ocupats. D’aquesta manera, les empreses han pres una posició dins del conflicte, donant suport a l’annexació il·legal de Marroc amb el país veí “ (74).

 

Recursos consultats
60. ‘Cairn starts drilling operations offshore Morocco and adds further frontier exploration acreage to its Atlantic Margin portfolio’, 28 October 2013, http://www.cairnenergy.com/index.asp?pageid=27&newsid=441. Cairn’s website now states that the block is both ‘offshore Morocco’ (‘Overview’, http://
www.cairnenergy.com/index.asp?pageid=317 ) and ‘offshore Western Sahara’ (‘Activity’, http://www.cairnenergy.com/index.asp?pageid=378)

61 ‘Biography’, http://investors.kosmosenergy.com/phoenix.zhtml?c=238878&p=irol-govBio&ID=226527

62 The oil companies working with Morocco in occupied Western Sahara’, 6 November 2015, http://wsrw.org/a240x3292; ‘Glencore with 2 licences off occupied Western Sahara’, 15 October 2014, http://www.wsrw.org/a228x2964

63. ‘The oil companies working with Morocco in occupied Western Sahara’, 6 November 2015, http://wsrw.org/a240x3292 ; The oil exploration’, 30 September 2014, http://www.wsrw.org/a117x520

64. Little information is publically available about Terdo. See:https://www.duedil.com/company/01740802/teredo-oils-limited; and ‘The oil companies working with Morocco in occupied Western Sahara’, 6 November 2015, http://wsrw.org/a240x3292

65. ‘Our operations’, http://www.petromaroc.co/our-operations/

66. ‘The oil companies working with Morocco in occupied Western Sahara’, 6 November 2015, http://wsrw.org/a240x3292; ‘Glencore with 2 licences off occupied Western Sahara’, 15 October 2014, http://www.wsrw.org/a228x2964

67. ‘Morocco’, http://www.newafricanglobalenergy.com/Morocco

68. The text of the legal opinion is available at: http://www.wsrw.org/files/pdf/olaeng.pdf

69. Former UN Legal Counsel slams Kosmos drilling in Western Sahara’, 13.01 – 2015 18:01’, http://www.wsrw.org/a240x3125

70. ‘Human Rights’, http://www.cairnenergy.com/index.asp?pageid=338

71. ‘Lie 1: “Oil exploration in Western Sahara is perfectly lawful”’, 6 November 2015, http://www.wsrw.org/a240x3295

72. John Hilary, ‘Life under occupation in Western Sahara’, 17 February 2014, http://waronwant.org/media/life-under-occupation-western-sahara

73. John Hilary, ‘Western Sahara activists feel full force of Moroccan intimidation’, 25 February 2014, http://www.theguardian.com/global-development/poverty-matters/2014/feb/25/western-sahara-saharawi-activists-moroccan-intimidation

74. ‘Lie 5: “We are not engaged in politics”’, 6 November 2015, http://www.wsrw.org/a240x3299 Western Sahara Resource Watch