Els tentacles del pop

Els tentacles del pop

gen. 2019

Fins on arriben els tentacles del pop? Des de l’Observatori Drets Humans i Empreses a la Mediterrània hem iniciat una campanya per conscienciar sobre l’origen del peix i el marisc que mengem, campanya que es documenta amb el nostre informe sobre la pesca al Sàhara Occidental que es publicarà al febrer. Les dates coincideixen amb un moment que el Parlament Europeu té previstes dues votacions que son clau per al futur de la pesca al Sàhara.

Aquests dies festius venim de gaudir d’abundants àpats familiars on els productes del mar són protagonistes en moltes taules, amb plats típics com el pop a la gallega, una recepta molt apreciada en la nostra gastronomia. Però amb el que surt de les llotges europees no es cobreix tota la demanda de peix i marisc de la UE. Per exemple, amb les captures de pop en aigües gallegues, només es cobreix un 6% del mercat a l’Estat espanyol.

 

D’on ve tot aquest pop que mengem?

 

 

Espòiler: Una gran part del pop que mengem prové de les aigües de la costa Dakhla, un producte que els majoristes etiqueten com a producte ‘del Marroc’, tot i que Dakhla es troba, de fet, al Sàhara Occidental i la major part del territori del Sàhara Occidental es troba ocupat pel règim marroquí des de la signatura dels Acords de Madrid el 1975.

Mitjançant aquests acords Espanya va “cedir” el control del Sàhara Occidental al Regne del Marroc i a la Mauritània (que es retiraria al 79) a canvi de poder retenir un 35% de la propietat de la beneficiosa mina de fosfat de Bou Craa. Aquesta ocupació inclou el control militar i policial de part de la seva població (la que no viu a l’exili), dels seus recursos i de les seves aigües.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El pop, com d’altres espècies marines localitzades a les aigües del Sàhara, s’ha convertit en un altre recurs natural explotat i espoliat, principalment per a benefici de les elits marroquines i de l’ocupació. A la població sahrauí, en bona part exclosa d’aquest negoci extractiu, se li nega la capacitat de gestionar i decidir sobre els seus propis recursos i els de les generacions sahrauís futures.

Aquesta explotació per part del Marroc es realitza contravenint tota la legislació internacional sobre territoris ocupats i recursos naturals, sense beneficiar la població sahrauí en general, incloent-hi els (centenars) de milers de refugiats que viuen fora de les seves terres a causa de la guerra i repressió marroquina.

No obstant això, tercers països -entre ells Espanya i els països europeus s’aprofiten de l’espoli de recursos sota l’ocupació, a través d’acords comercials, d’associació i d’explotació de recursos amb el Marroc. Acords que afecten recursos del Sàhara i que han estat sancionats per Sentències del TJUE i Resolucions de Nacions Unides.

 

La campanya ‘Els tentacles del pop’ de l’Observatori de Drets Humans i Empreses (ODHE) pretén que la ciutadania ens qüestionem l’origen del peix i marisc que comprem i consumim. Al febrer publicarem un informe sobre la pesca que es desenvolupa en les aigües del Sàhara Occidental, coincidint amb un moment clau, ja que el començament del 2019 es prenen importants decisions al Parlament Europeu que afecten El futur de la pesca al Sàhara:

  • El 16 de gener 2019 es vota el ‘EC / Morocco Euro-Mediterranean Association Agreement: products originating in Western Sahara al Parlament Europe’u. Està en joc és si la Unió Europea es ficarà en un nou acord comercial amb el Marroc que afecti la part de territori que el Marroc ocupa il·legalment.
  • El febrer del 2019 es preveu la votació de l’acord de pesca: “Sustainable Fisheries Partnership Agreement between the European Union and the Kingdom of Morocco”

En els pròxims dies seguirem explicant-los la història ‘Els tentacles del pop’ i us donarem més detalls sobre les votacions al Parlament Europeu i dels ‘tentacles’ dels lobbies marroquins a la UE entre altres coses. Subscriviu-vos a la nostra newsletter i us enviarem informació de la campanya i de l’informe de pesca de primera mà 🙂