El grup municipal Barcelona en comú Barcelona es compromet a visibilitzar i sumar el màxim compromís dins el consistori perquè s’apliquin les sentències contra ICL-Iberpotash

juny 2016

El grup municipal Barcelona en comú Barcelona es compromet a visibilitzar i sumar el màxim compromís dins el consistori perquè s’apliquin les sentències contra ICL-Iberpotash

juny 2016

El passat divendres 10 de juny la Plataforma Prou Sal i BDS Bagés van presentar a l’Ajuntament de Barcelona les conclusions del Judici Popular contra ICL- Iberia (coneguda popularment com Iberpotash http://www.icliberia.com ), empresa que gestiona, en règim de concessió, les mines del Bages des de l’1998. Al costat de les plataformes van assistir membres del jurat popular com el periodista i ex-diputat de la CUP David Fernández o Laila Serra (Membre de BDS Catalunya i de la Comunitat Palestina), així com altres iniciatives ciutadanes com l’Observatori del Deute en la Globalització o l’Observatori de Drets Humans i Empreses. Van ser rebuts per Janet Sanz, directora de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, i el regidor de Presidència i Territori Eloi Badia.

 

Durant la reunió es va presentar la sentència del judici popular, que va tenir lloc el 7 de novembre de 2015 a Manresa, on va quedar evidenciat que l’empresa ICL-Iberpotash és culpable de la contaminació mediambiental al Bages i la salinització greu al Llobregat,  un recurs importantíssim i escàs del que s’abasteix la població de Barcelona i el seu entorn. A més,  ICL és responsable de l’augment del preu de la factura i ha creat un deute de país que haurem de pagar entre totes donat que  l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) ha invertit més de 300 M € dels nostres impostos en reparar en part els perjudicis causats per la salinitat produïda per la mineria del Bages. A aquestes despeses s’afegeix el sobrecost, també degut a la salinitat, de potabilitzar l’aigua d’Abrera, xifrat en més de 3 M € / any.

 

La tercera acusació és el vincle de l’empresa amb l’Exèrcit d’Israel. Iberpotash és una filial de ICL (Israel Chemicals Limited), un clar exemple d’empresa que s’aprofita de la vulneració sistemàtica de la legislació internacional en matèria de Drets Humans que fa l’Estat d’Israel amb l’ocupació a Palestina. ICL es beneficia directament de l’ocupació en explotar els recursos minerals del Mar Mort, mentre que aquesta zona està vetada a la població palestina. També comercialitza els seus productes a través d’empreses que es troben a colònies situades en territoris ocupats, i que es beneficia dels avantatges fiscals que l’Estat d’Israel otorga a les empreses que operen a territoris ocupats. A banda de tot això, ICL recolza de forma directa l’exèrcit israelià a través de programes com ‘Apradina un soldat’.

 

Durant la presentació de la sentència popular, David Fernández va indicar -com a membre del jurat- que, “tot i que es tracta d’un judici popular, fa anys que la justícia dóna la raó a la lluita social, sindical i ecologista amb sentències fermes“. Va apuntar a la desídia, deixadesa i complicitat de la Generalitat a l’hora d’aplicar les sentències i com a exemple va explicar que “una setmana després del Judici Popular els polítics Santi Vila i Felip Puig van declarar d’interès públic les mines d’Iberpotash” A més, va apuntar que “l’empresa pertany a un grup d’empreses que perpetua les polítiques colonials i expansionistes de l’Estat d’Israel”.

 

La reunió va finalitzar amb el compromís per part de l’Ajuntament de Barcelona a ser impulsors i part activa de la denúncia. Tal com va anunciar Janet Sanz “Ens sumem a aquesta denúncia ciutadana i veïnal no només fent visible la situació, sinó intentant sumar al màxim un compromís polític de tot el consistori i elevar-lo a altres instàncies, tenint en compte que la UE també ho està treballant ”

 

Iberpotash: un dels silencis mediàtics del 2015 segons l’anuari Media.cat

 

El cas ICL-Iberpotash transcendeix la complicitat institucional, arribant també als mitjans, per aquest motiu l’anuari Media.cat li dediqui un apartat a l’informe anual de silencis mediàtics del 2015.

Les-xifres-de-la-sal-1024x828

Segons l’anuari Media.cat “que aquest és un sector estratègic per al Govern ho demostren fets empírics com les subvencions per valor de més de 298.000€ que ha rebut l’empresa els últims 5 anys. Segons dades del Departament d’Economia a les quals ha tingut accés l’Anuari, Iberpotash ha rebut tres subvencions públiques des del 2010: una de 136.302,98€ de l’Institut Català de l’Energia per millores d’eficiència energètica l’any 2010; i dues d’ACCIÓ-Agència per a la Competitivitat de l’Empresa per un total de 153.395,82€, l’any 2012, per activitats de recerca i desenvolupament experimental. En el cas d’aquestes dues subvencions, segons fonts del Departament d’Economia, els projectes estan ‘en justificació’ i ‘no s’ha pagat cap import’.”

 

ICL, proveïdor de fòsfor blanc

 

A més de la complicitat amb l’exèrcit Israelià i la colonització hi ha proves i documents que demostren que ICL ha estat l’únic proveïdor de fòsfor blanc de l’exèrcit dels Estats Units entre el 2008 i el 2013. Aquest fòsfor s’utilitza per a omplir els míssils, el mateix tipus que els que es van llençar sobre Gaza, o a Irak per part de l’exèrcit dels EEUU. És per això que és una de les empreses investigades per l’Observatori de Drets Humans i Empreses.

 

 

Vídeos del judici popular

https://www.youtube.com/watch?v=bsbgL22FXck&index=1&list=PL4wMqu–doAxp7Ih6pBR0lQGSIJ_cW1lm

 

Noticies