Descarrega’t la Guía 99,3% de contractació pública responsable

nov. 2017

Descarrega’t la Guía 99,3% de contractació pública responsable

nov. 2017

Ja es pot descarregar (en català) la Guia per la protecció i promoció dels drets humans en la contractació pública en la qual ha participat l’Observatori de drets humans i empreses aportant casos concrets d’empreses.

Amb l’objectiu d’oferir a les administracions catalanes una guia de contractació responsable des del nostre marc legislatiu, les organitzacions Novact, SCI i Nexes han impulsat la “Guia per la protecció i promoció dels drets humans en la contractació pública”. Es tracta d’una guia de recomanacions i propostes per tal d’evitar la contractació per part d’administracions públiques d’empreses que vulneren els drets humans i de promoure el respecte dels drets humans en l’àmbit de contractació al llarg de tot el procés.

L’Observatori de Drets Humans i Empreses a l’Orient Mitjà i al Nord d’Àfrica ha desenvolupat investigacions i recerca sobre empreses que sovint són contractades per administracions públiques catalanes i que vulneren drets humans. La informació d’aquestes troballes s’anirà actualitzant de manera periòdica en aquesta web. Si vols rebre actualitzacions, subscriu-te a la newsletter 99,3% responsable.

La guia ha estat elaborada per un equip d’advocats i advocades expertes en contractació pública, de manera que l’objectiu és que sigui un document amb garanties legals d’implementació. A més, al llarg de tot el procés ha comptat amb el suport d’expertes a escala nacional i internacional.

Cada vegada més administracions estan incorporant criteris de responsabilitat i respecte als drets humans en la compra pública, amb casos d’èxit a tot Europa. Aquest any del 23 al 27 d’octubre va tenir lloc la tercera sessió del Grup de Treball Intergovernamental que té per mandat desenvolupar un Tractat Vinculant de les Nacions Unides per a les Empreses transnacionals i altres empreses en matèria de respecte dels Drets Humans.

En el context de Catalunya, el Parlament va aprovar el 2016 -a instàncies d’organitzacions agrupades en la Federació una resolució per a la creació d’un Centre d’Avaluació dels impactes de les empreses catalans a l’exterior, un centre independent amb potestat sancionadora per a les empreses que no compleixin els Drets Humans. La corresponsabilitat de les administracions públiques en les vulneracions de drets humans d’empreses proveïdores és un tema que està travessant el debat polític a tots els nivells. En aquest sentit, la Guia de Compra pública responsable respon a una demanda de la societat civil i dels ajuntaments de disposar d’eines jurídiques per implementar el respecte dels drets humans en l’àmbit institucional.

99,3% Responsable és un projecte que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Fons català de Cooperació per al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

La guia està en català i es podrà consultar aviat en castellà i anglès.

DESCARREGA’T LA GUÍA (EN PDF/CAT)