Amb motiu de les notícies publicades sobre Idan Ofer

febr. 2018

Amb motiu de les notícies publicades sobre Idan Ofer

febr. 2018

Amb motiu de les notícies publicades per diversos mitjans sobre Idan Ofer -nou accionista del Atlético de Madrid-, en què s’associa la seva imatge amb valors com la filantropia o el compromís amb la pau, ens agradaria facilitar algunes dades de l’Observatori de Drets Humans i Empreses de la Mediterrània, perquè es pugui contrastar aquesta informació.

Segons les nostres investigacions, l’empresari Idan Ofen és l’accionista majoritari d’Israel Corporation, companyia que al seu torn, és propietària del 52,3% d’Israel Chemical Limited (ICL). Com demostra l’informe que es pot consultar a la nostra web, ICL ha venut durant anys fòsfor blanc per projectils als Estats Units, proveïdor de l’exèrcit israelià entre els anys 2008 i 2013, especialment per projectils M110 (produïts a Pine Bluff Arsenal), munició química segons el mateix Exèrcit dels Estats Units per a ser llançada des obusos de 155mm. 

ICL va seguir proporcionant fòsfor blanc a EUA fins al menys l’any 2013, encara que ja en 2009 investigadores d’Amnistia Internacional van trobar proves que almenys en tres ocasions durant el mes de gener de 2009 (operació Plom fos) l’exèrcit d’Israel havia llançat projectils amb fòsfor blanc sobre Gaza causant la mort de 9 persones i desenes de ferits per cremades greus. Almenys 6 d’aquestes víctimes eren menors, una d’elles un nadó de 15 mesos del poble de Saiaf (Nord Oest de Gaza).

Al seu torn, l’empresa ICL ha donat suport de manera oberta i visible la militarització del conflicte a Palestina, contribuint no només al negoci de les armes incendiàries, sinó finançant directament diverses activitats i unitats de l’exèrcit israelià.

El nostre informe considera que l’empresa ICL és còmplice de la militarització del conflicte al Pròxim Orient, aprofita el conflicte per al benefici empresarial i que contribueix negativament a trobar una solució pacífica i justa del conflicte. Per aquestes raons, considerem que no és correcta la informació publicada en molts mitjans que associen la imatge de Idan Ofen a valors com la filantropia o el compromís de pau i els convidem a consultar el nostre informe i contrastar les informacions.