Presentació de les conclusions del Judici Popular Contra ICL-Iberpotash a l’Ajuntament de Barcelona

juny 2016

Presentació de les conclusions del Judici Popular Contra ICL-Iberpotash a l’Ajuntament de Barcelona

juny 2016

El proper divendres 10 de juny a les 11 a.m. la Plataforma Prou Sal i BDS Bages presentaran a l’Ajuntament de Barcelona les conclusions del Judici Popular contra Iberpotash , empresa que gestiona, en règim de concessió, les mines del Bages des del 1989. Aquesta filial de l’empresa israeliana ICL ha esdevingut un dels principals poders econòmics de la comarca i és al focus de la polèmica pel fort impacte ambiental que provoca i per les ajudes rebudes de les administracions públiques, que han estat qüestionades per la Unió Europea (Anuari Medic.cat).

El judici popular, que va tenir lloc el 7 de novembre de 2015 a la Plana de l’Om, de Manresa denunciava la contaminació mediambiental d’ICL-Iberpotash al Bages per una banda i el seu vincle amb l’Exèrcit d’Israel per altra banda.

Les xifres de la Sal (Media.cat)

Les xifres de la Sal (Infografia de Media.cat)

Durant el judici va quedar evidenciat que l’empresa ICL-Iberpotash és culpable de salinització greu al Llobregat,  un recurs importantíssim i escàs del que s’abasteix la població de Barcelona i el seu entorn. A més,  ICL és responsable de l’augment del preu de la factura i ha creat un deute de país que haurem de pagar entre totes donat que  l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) ha invertit més de 300 M € dels nostres impostos en reparar en part els perjudicis causats per la salinitat produida per la minería del Bages. A aquestes despeses s’afegeix el sobrecost, també degut a la salinitat, de potabilitzar l’aigua d’ Abrera, xifrat en més de de 3 M € / any.
Iberpotash és una filial de ICL (Israel Chemicals Limited), un clar exemple d’empresa que s’aprofita de la vulneració sistemàtica de la legislació internacional en materia de Drets Humans que fa l’Estat d’Israel amb l’ocupació a Palestina. ICL es beneficia directament de l’ocupació en explotar els recursos minerals del Mar Mort, mentre que aquesta zona està vetada a la població palestina. També comercialitza els seus productes a través d’empreses que es troben a colònies situades en territoris ocupats, i que es beneficia dels avantatges fiscals que l’Estat d’Israel otorga a les empreses que operen a territoris ocupats. A banda de tot això, ICL dona suport de forma directa l’exèrcit israelià a través de programes com ‘Apradina un soldat’.
Per tots aquests motius, ICL és una de les empreses en el punt de mira de l’Observatori de Drets Humans i Empreses, a més  hi ha proves i documents que demostren que han estat l’únic proveïdor de fòsfor blanc de l’exèrcit dels Estats Units entre el 2008 i el 2013. Aquest fòsfor s’utilitza per a omplir els míssils, el mateix tipus que els que es van llençar sobre Gaza (tot i que els casquets que van trobar a Gaza eren de míssils fabricats abans del 2008), o a Irak el propi exèrcit dels EEUU.

Des de l’Observatori de Drets Humans i Empreses assistirem a la sessió i piularem els continguts de la sessió des de @ObservatoriDHE.

 

 

Vídeos del judici popular

https://www.youtube.com/watch?v=bsbgL22FXck&index=1&list=PL4wMqu–doAxp7Ih6pBR0lQGSIJ_cW1lm

 

Documentació