Negocis, complicitats i silencis

març 2017

Negocis, complicitats i silencis

març 2017

Les relacions econòmiques Catalunya-Israel i la cobertura mediàtica del conflicte

Dijous 30 de març, 19h Espai Francesca Bonemaison de Barcelona.

Presentació dels informes:

  • Drets humans al marge. Les relacions econòmiques entre Catalunya-Israel” a càrrec de Blanca Camps-Febrer de l’Observatori de Drets Humans i Empreses.
  • Informe sobre la cobertura mediàtica del conflicte Palestina Israel als mitjans de comunicació” a càrrec de Maria Manyosa Massip impulsat pel Servei Civil Internacional.

“Relata l’historiador romà Suetonius que l’emperador Vespasià, que va governar entre els anys 69 i 79, va imposar una taxa a la venda d’orina dels urinaris públics de Roma per a ser utilitzada en diferents processos químics. Quan el seu fill Tito va mostrar el seu desgrat per la naturalesa de l’impost, l’emperador li va ensenyar una moneda d’or i li va preguntar si feia olor. Tito va contestar negativament i el seu pare va replicar: “doncs ve de l’orina”. Avui, la frase pecunia non olet (“Els diners no fan olor”) s’utilitza per separar el valor dels diners del context en què van ser adquirits.” Alejandro Pozo. Pròleg de l’informe ‘Drets humans al marge. Les relacions econòmiques Catalunya-Israel’

El proper 10 de juny de 2017 es commemoren els 50 anys de l’ocupació il·legal que l’estat d’Israel manté sobre els territoris palestins –Franja de Gaza i Cisjordània, incloent Jerusalem- i sobre una part de territori sirià – els Alts del Golan-. Una ocupació i un règim d’apartheid condemnada en nombroses ocasions per organismes internacionals:  Nacions Unides (resolució 2851, resolució 2334 del Consell de Seguretat de Nacions Unides, IV Convenció de Ginebra), i Tribunal Internacional de Justícia de la Haia entre d’altres.

Malgrat els posicionaments internacionals sobre la il·legalitat i vulneracions del règim d’ocupació i apartheid d’Israel, les relacions entre Catalunya i Israel s’han intensificat en els últims anys i els convenis en matèria d’innovació, recerca i empresa són constants. Fins i tot, alguns d’aquests negocis tenen una vinculació directa amb els mercats de l’apartheid i l’ocupació.

L’informe ‘Drets humans al Marge: Les relacions econòmiques Catalunya-Israel’, de l’Observatori Drets Humans i Empreses Nord d’Àfrica i Orient Mitjà, analitza la  promoció estratègica de relacions econòmiques entre Catalunya i Israel per part de les institucions i agències catalanes. Posa llum sobre casos de negocis entre empreses i col·laboracions empresarials i institucionals que suposen una vulneració dels principis de respecte i promoció de la pau, dels drets humans i del dret internacional humanitari.

Les complicitats i silencis transcendeixen l’àmbit institucional, materialitzant-se en el tractament mediàtic del conflicte entre Palestina i Israel. Per exemple, més de la meitat de les notícies que es produeixen a Catalunya es focalitzen en successos concrets, aporten poc context per conèixer la complexitat del conflicte i no aprofiten la diversitat de veus i fonts d’informació  que podrien tenir.

Aquesta és una de les conclusions de l’Estudi de la cobertura mediàtica del conflicte entre Palestina i Israel, elaborat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i impulsat pel Servei Civil Internacional. L’informe analitza  la cobertura mediàtica d’aquest conflicte als principals mitjans de premsa i audiovisuals de Catalunya a través d’un total de 747 peces periodístiques de La Vanguardia, l’ARA, El País, RTVE i TV3 que han cobert el conflicte des de l’1 d’abril de 2015 al 30 de setembre de 2016.

Esperem que aquesta informació sigui del vostre interès i comptar amb la vostra assistència.

Salutacions cordials,

L’Equip de l’ODHE

+ INFORMACIÓ: