Madrid: Jornada per l’establiment d’un tractat vinculant sobre empreses transnacionals i drets humans

oct. 2017

Madrid: Jornada per l’establiment d’un tractat vinculant sobre empreses transnacionals i drets humans

oct. 2017

El juny de 2014 va tenir lloc una fita històrica en la defensa pels Drets Humans. La necessitat de regular l’acció de les corporacions transnacionals va tornar a ocupar un lloc central en l’agenda internacional. El Consell de Drets Humans de les Nacions Unides va establir un Grup de Treball Intergovernamental de composició oberta sobre empreses transnacionals i altres empreses pel que fa als drets humans, per posar fi a la impunitat de les violacions als drets humans i crims econòmics, socials i mediambientals comesos per les empreses transnacionals i crear un instrument internacional vinculant que permeti enjudiciar i crear les condicions per a la no repetició.

Anar més enllà dels actuals marcs voluntaris propis de la Responsabilitat Social Corporativa suposa un pas important per aconseguir un sistema econòmic que garanteixi plenament els drets humans de les persones i el seu benestar i per acabar amb la impunitat de les companyies transnacionals.

Amb motiu de celebració de la tercera sessió del Grup de Treball Intergovernamental del Consell de Drets Humans, entre el 23 i el 27 d’octubre de 2017, per continuar les negociacions al voltant del nou instrument, diferents organitzacions socials, ecologistes, sindicals i de cooperació convoquem a tots els grups parlamentaris al Congrés dels i les  Diputades i el Senat.

La jornada pretén:

(A) donar a conèixer el treball del Consell de Drets Humans de Nacions Unides per a l’elaboració d’un instrument internacional legalment vinculant per a les empreses transnacionals en matèria de drets humans.
(B) unir esforços de la societat civil organitzada i de grups parlamentaris (tant del Parlament Europeu, Congrés de Diputades, Senat) en la lluita contra les violacions dels drets humans per empreses transnacionals.
(C) donar suport al Tractat Vinculant i enviar un document de demandes al Govern espanyol que participarà en la sessió del Consell de Drets Humans a través de la seva missió a Ginebra i el Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació.

Considerem que aquestes jornades són necessàries perquè:

1. Necessitem el tractat vinculant per mitigar les conseqüències injustes de la globalització sense regulació que ha generat asimetries entre estats, comunitats, individus i corporacions en termes d’accés a la justícia i que debilita la protecció dels drets humans, especialment a les regions més empobrides del planeta.
2. És essencial que el major nombre possible d’Estats doni suport al treball realitzat pel grup de treball intergovernamental de Nacions Unides per aconseguir l’establiment d’un tractat vinculant que aturi la impunitat de corporacions transnacionals i altres empreses les activitats tenen caràcter transnacional.
3. Les organitzacions internacionals, entitats de la societat civil, persones i comunitats afectades, acadèmics i altres actors rellevants també estem involucrats en aquest procés obert i volem aportar les propostes creades a partir de la nostra experiència en la defensa dels drets humans.
4. Considerem que certs aspectes són claus per a la configuració del futur tractat. Com ara la creació de noves obligacions internacionals per a les empreses transnacionals en relació als drets humans; la responsabilitat solidària entre l’empresa matriu i tota la seva cadena de valor; la creació d’instàncies internacionals per supervisar el compliment del tractat i poder fer efectives les obligacions aquí contemplades; els mecanismes que enforteixin tant els sistemes jurídics nacionals, com la cooperació i el monitoratge internacional amb la finalitat de reforçar la responsabilitat estatal de proveir a les víctimes accés a reparació i prevenir la reproducció de violacions dels drets humans derivades de les operacions de corporacions transnacionals tant a l’Estat d’origen com en els Estats de destinació d’aquestes companyies.

Per això animem a assistir a les jornades que tindran lloc el 18 d’octubre a la Sala Clara Campoamor del Congrés a les 16:00.


Programa


Benvinguda: Noelia Vera Ruiz-Herrera diputada i portaveu de la Comissió de Cooperació Internacional per al Desenvolupament

Taula 1. Cap a un tractat vinculant per a empreses transnacionals i drets humans

  • Guillaume Long, ambaixador i representant permanent de la Missió de l’Equador davant les Nacions Unides a Ginebra.
  • Juan Hernández Zubizarreta, professor de la UPV / EHU i investigador de OMAL-Pau amb Dignitat.
  • Richar Nelson Serra Alquerc, del poble Sanyo i Conseller de Relacions Polítiques i Justícia Pròpia de l’Organització Indígena d’Antioquia (OIA), Colòmbia

Modera: Elisa Veiga, presidenta de la Federació d’Associacions de Defensa i Promoció dels Drets Humans-Espanya
Fila 0: portaveus dels grups parlamentaris

Taula 2. Punts clau per al tractat vinculant a les Nacions Unides

  • Marco Aparicio, professor de Dret constitucional (Universitat de Girona) i president de l’Observatori DESC
  • Julia Martí, Investigadora i activista de la Campanya Global “Desmantellant el poder corporatiu”
  • Carole Peychaud, CCFDTerre Solidaire, França
  • Pau Estenio Fajardo Mendoza, advocat ambientalista dels demandants a Chevron Texaco a l’Equador


Modera: Manuel Gómez Galán, Junta de Govern de la Coordinadora d’Organitzacions de Cooperació per al Desenvolupament Espanya
Fila 0: portaveus dels grups parlamentaris.

Tancament: Ione Belarra, diputada i portaveu adjunta del grup Units / es Podem a la Comissió de Cooperació per al Desenvolupament.
Dimecres, 18 d’octubre. De 16:00 a 19:00 h.

Congrés dels Diputats, Madrid

Inscripcions: Cal enviar un correu electrónic amb el nom, cognoms, DNI i organització (si formes part d’alguna) a: tratadovinculante@gmail.com