Actualment els tractats d’inversions i comerç signats pels Estats garanteixen a les empreses transnacionals amplis drets, privilegis i la possibilitat d’obtenir beneficis. No obstant això, no existeix una regulació internacional perquè els Estats garanteixin que les operacions de les corporacions siguin realitzades sense incórrer en abusos als drets humans i ambientals. Com a conseqüència d’aquesta asimetria, les corporacions estan duent a terme operacions que resulten en contaminació, degradació ambiental, acaparament de terres, ús de treball esclau, amenacen l’accés a medicaments i els serveis públics de salut, no respecten les normes laborals, i en casos de violència contra persones i defensors de drets humans, entre altres. I tot això dins d’un marc legal que afavoreix la seva impunitat.

Per això, diferents comunitats i organitzacions vinculades als Drets Humans ens hem unit per exigir un Tractat internacional jurídicament vinculant que permeti als Estats complir amb la seva obligació de protegir els drets humans i ambientals enfront de les activitats nocives de transnacionals i altres empreses.


Entre el 23 i el 27 d’Octubre de 2017 a Ginebra asistirem a la Setmana de Mobilització dels Pobles, que coincideix amb la Tercera Sessió del Grup de Treball Intergovernamental que té el mandat de desenvolupar un Tractat Vinculant de les Nacions Unides per a les Empreses transnacionals i altres empreses en matèria de respecte dels Drets Humans.

Tambè apostem per una compra pública responsable col·laborant amb el projecte 99,3 responsable. Cada vegada més administracions estan incorporant criteris de responsabilitat i respecte als drets humans en la compra pública, amb casos d’èxit a tot Europa. La coresponsabilitat de les administracions públiques en les vulneracions de drets humans d’empreses proveïdores és un tema que està travessant el debat polític a tots els nivells. Amb l’objectiu d’oferir a les administracions catalanes una guia de contractació responsable des del nostre marc legislatiu, Novact, SCI i Nexes impulsen la “Guia 99,3%: Respectem els drets humans a la compra pública”. Es tracta d’una guia de recomanacions i propostes per tal d’evitar la contractació per part d’administracions públiques d’empreses que vulneren els drets humans. L’Observatori Drets Humans i Empreses farà la documentació de casos per a aquesta guia.

 

 

 
Video: Bruna
Thanks to Greenpeace for the inspiration: https://vimeo.com/29184110
Produced by: TNI, ODHE, SUDS, NOVACT, 99.3 Responsable, Service Civil Catalan International, NEXES.
Funded by : Townhall of Barcelone, AMB, ACCD, Fons català per la cooperació.