L’Institut Nacional d’Indústria (INI), entitat estatal espanyola, va crear l’any 1989 Indra a través de la fusió d’INISEL, grup públic, y la CESELSA, corporació privada, amb l’objectiu d’agrupar tot el sector electrònic i informàtic de la indústria pública. En aquell moment l’empresa estava participada per la Societat Estatal de Participacions Industrials (40%), corporacions empresarials (40%) i el sector bancari (20%). Des de la seva creació, Indra generava pèrdues de forma continuada fins el 1999. Amb l’empresa sanejada i començant a obtenir beneficis, l’Administració de Jose Maria Aznar va vendre les seves participacions estatals a diversos accionistes privats. Paral·lelament, el Ministeri de Defensa de l’Estat espanyol encarrega el desenvolupament electrònic de la majoria del seu armament a l’empresa. L’any 2006 i 2007, Indra adquireix les empreses Azeria i Soluciona passant de 6.360 treballadors l’any 2000 a més de 31.000. En els últims 10 anys l’empresa ha crescut de forma ininterrompuda amb una taxa de creixement de 344%.

 

Des de la seva privatització, Indra no ha cessat de rebre contractes del Ministeri de Defensa, fet que ha possibilitat l’enorme participació de l’empresa en nombrosos projectes militars i d’armament que posteriorment és utilitzat en conflictes internacionals com al Iemen.

 

L’empresa afirma que els sistemes “protegeixen més de 5000 km de fronteres per mar i terra en diferents països i continents”. La tecnologia SIVE (Sistema Integrat de Vigilància) que combina el control de tràfic marítim, monitoratge i vigilància, ha estat exportada a les fronteres de nombrosos països europeus i aprofitada en nombrosos projectes d’investigació en matèria securitària i militar. A través d’aquesta tecnologia i els projectes pilots europeus, Indra està contribuint a l’augment de la militarització de les fronteres, un fenomen que s’està estenent també a altres àmbits de la seguretat nacional com la identificació biomètrica, comunicacions, detecció d’amenaces en àmbits urbans, entre d’altres.

 

A l’Estat espanyol, Indra és la principal empresa adjudicatària per la construcció de tanques a Ceuta i Melilla; entre 2004-14 va rebre 27 milions d’euros del Ministeri d’Interior per aquesta finalitat. Durant el 2015, l’àrea de negoci de Defensa i Seguretat d’Indra va representar el 19% del total dels seus beneficis.

DESCARREGAR L’INFORME SENCER

Indra | Fitxa d'empresa | Català Indra | Ficha de empresa | Castellano

 

 

 

 

 

abr. 2017