Geshuri Industries

oct. 2017

L’empresa agroquímica Geshuri Industries es va fundar l’any 1979 a Israel per dedicar-se principalment a la producció de fertilitzants i pesticides pels sectors de l’agricultura. Però al 1982, l’empresa va tancar la seva planta química a Kfar Saba degut a pressions socials i investigacions realitzades pel Ministeri de Medi Ambient israelià per la contaminació mediambiental que provocava en l’entorn. Malgrat l’impacte negatiu de les operacions de l’empresa, l’any 1987 el Govern d’Israel va encoratjar Geshuri Industries a construir les seves noves plantes químiques a la zona industrial de Nitzanei Shalom situada dintre del districte palestí de Tulkarem, territoris ocupats de Cisjordània.

Des de llavors, la producció agrícola a Tulkarem s’ha reduït degut a la contaminació de la terra, l’aire i l’aigua, mentre que els casos de malalties cancerígenes, reproductives, respiratòries i oculars han augmentat segons diversos informes científics i oficials. Aquesta contaminació ha afectat especialment a la salut reproductiva de les dones palestines de Tulkarem que han sofert avortaments, naixements prematurs i problemes de pes dels nadons.

La població palestina s’ha manifestat contra l’activitat nociva de Geshuri industries, que afecta la seva agricultura i salut del seu poble. Però les institucions públiques israelianes lluny d’oferir informació, assistència i/o suport als afectats i afectades, ha reprimit les manifestacions amb violència.

Així mateix, la Cort Nacional Laboral d’Israel, contradient una sentència del 2007 de la Cort Suprema, va denegar l’any 2015 la igualtat de drets entre els treballadors palestins i israelians que treballaven a Geshuri Industries en la zona industrial de Nitzanei Shalom.

Geshuri és una de les 200 empreses israelianes situades en territoris ocupats. Les pràctiques d’aquestes empreses mostren un patró comú de violacions de drets humans. Des de la contaminació de l’aire fins a la nociva gestió dels residus que ens recorden a la contaminació medi ambiental de Israel Chemical Industries (ICL) en les terres catalanes de Sallent.

Geshuri Industries produeix pesticides, ciment i altres substàncies químiques que són certificades pel seu ús, segons els estàndards de seguretat  de l’UE, i importades a la zona econòmica europea.

 

CONSULTA LA FITXA DE GESHURI INDUSTRIES