Empreses i Drets Humans: comparant experiències

febr. 2017

Empreses i Drets Humans: comparant experiències

febr. 2017

L’Institut Català Internacional per la Pau i la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya organitzen el seminari internacional ‘Empreses i Drets Humans: Comparant Experiències. Una mirada centrada en la perspectiva extraterritorial’, que tindrà lloc els dies 16 i 17 de febrer al Parlament de Catalunya.

En els darrers anys ha crescut extraordinàriament la sensibilització de l’opinió pública al voltant de la necessitat que les empreses desenvolupin les seves activitats econòmiques amb ple respecte pels drets humans i el medi ambient. Nombroses institucions i fòrums internacionals ho posen de relleu, com ara el ‘2016 Fòrum de les Nacions Unides sobre les Empreses i els Drets Humans’, celebrat recentment a Ginebra, l’estratègia renovada de la Unió Europea per al 2011-2014 sobre la responsabilitat social de les empreses, o la resolució del Comitè de Ministres del Consell d’Europa del març de 2016.

A Catalunya, l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) treballa aquesta qüestió en el marc del programa ‘Conflictes armats: dret i justícia’, mitjançant el qual ha liderat la creació de la Xarxa Internacional de Recerca sobre Empreses, Conflictes i Drets Humans (BCHR Network, en anglès). D’altra banda, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) ha encarregat a un grup de recerca de la Universitat Rovira i Virgili l’elaboració d’una proposta de codi ètic de respecte dels drets humans i de la igualtat de gènere per a la internacionalització responsable de les empreses catalanes i dels seus mecanismes d’implementació i seguiment.

Així mateix, el Parlament de Catalunya va aprovar el març de 2016 la resolució 359/XI, sobre el respecte dels drets humans per les empreses catalanes que operen a l’exterior, una resolució que caldrà desenvolupar durant els propers mesos.

En aquests moments de definició de la política pública de Catalunya sobre la relació entre les empreses i els drets humans, el seminari internacional ‘Empreses i Drets Humans’ té per objectiu plantejar els principals problemes que afronta aquesta qüestió i conèixer les iniciatives més avançades de diferents estats per a la promoció del respecte dels drets humans per part de les empreses.

El seminari s’adreça a tots els sectors implicats: empreses, sindicats i organitzacions de defensa dels drets humans i el medi ambient, i actors de l’administració i de l’acadèmia vinculats a aquest àmbit d’activitat.

Les jornades se celebraran els dies 16 i 17 de febrer al Parlament de Catalunya. És imprescindible confirmar l’assistència a través del telèfon 93 554 42 86 o bé al correu electrònic activitats.icip@gencat.cat.

Per a més informació sobre les sessions i les persones ponents, consulteu el programa a continuació.