Intervenció de l’ODHE en la 3 ª sessió del Grup OEIGWG sobre Corporacions Transnacionals per a un #TractatVinculant a l’ONU

oct. 2017

Intervenció de l’ODHE en la 3 ª sessió del Grup OEIGWG sobre Corporacions Transnacionals per a un #TractatVinculant a l’ONU

oct. 2017

Gràcies Sr. President.

Parlo en nom de l’Observatori d’empreses i Drets Humans d’Orient Mitjà i Nord d’Àfrica, i dins del marc de la Campanya Global per Recuperar la Sobirania del Pobles, Desmantellar el Poder Corporatiu i Acabar amb la Impunitat. Considerem que la jurisdicció extraterritorial és primordial i essencial perquè aquest Tractat sigui efectiu, especialment en els casos de conflicte armat i ocupació.

Les persones que viuen sota ocupació no tenen possibilitat d’accedir a la justícia ni a obtenir reparació al seu propi país ni en els tribunals de la potència ocupant.

Un clar exemple és Geshuri, una companyia química israeliana que ha estat condemnada a Israel a detenir la seva activitat a causa de la contaminació produïda i a aquest efecte tòxic i perillós de la seva activitat.

No obstant, Geshuri es va mudar a un assentament a Cisjordània. La seva fàbrica a Tulkarem només opera quan els vents bufen cap a l’est, i per tant cap a les persones palestines a Cisjordània. Tanquen la fàbrica quan el vent bufa cap a Israel, per tant, només contamina els Territoris Ocupats a Palestina, i no Israel. Com poden les habitants de Tulkarem buscar justícia? On poden buscar la protecció dels seus drets humans, com el dret més bàsic a la vida, a un ambient saludable o a la seguretat en el treball?

Geshuri, igual que altres empreses espanyoles i europees, opera no solament en assentaments il·legals sinó en altres països a través de filials i mitjançant l’exportació dels seus productes.

La jurisdicció extraterritorial és l’oportunitat de fer les empreses responsables dels Drets Humans que violen. És crucial que la definició completa del capítol 7 sobre “Jurisdicció” estableixi que els tercers estats tenen la responsabilitat de garantir el compliment i la responsabilitat legal de les empreses transnacionals que estan [cita] registrades o domiciliades, o tenen la seva seu o tenen activitats substancials en l’Estat involucrat. [fi de la cita], se simplifica al llarg de tot el tractat.

Així mateix, volem manifestar als representants dels Estats que impulsen aquí un Tractat vinculant, que la societat civil i els pobles d’Europa no recolzem la posició actual de la UE. Esperem que en les properes sessions del 2018 els estats del Nord deixin d’actuar com a portaveus de les transnacionals i que comencin a parlar en nom dels principis que diuen defensar. Les organitzacions de la societat civil seguirem lluitant per un marc global que posi fi a la impunitat empresarial i esperem que també ho facin tots els estats.

 

Foto: Alex del Rey