Intent de sabotatge a Nova York: la Unió Europea vol eliminar el finançament per al Grup Intergovernamental de Treball de Composició oberta encarregat de la negociació d’un tractat vinculant sobre Drets Humans i Empreses transnacionals

Dimarts 19 de desembre de 2018

Segons fonts d’informació a les que vam tenir accés, en el marc de la Cinquena Comissió de l’Assemblea General de les Nacions Unides, encarregada d’assumptes pressupostaris, la delegació de la Unió Europea està tractant d’eliminar el finançament al Grup de Treball de composició oberta (IGWG) encarregat d’elaborar la proposta d’un instrument internacional legalment vinculant per a les empreses transnacionals (ETN) en matèria de drets humans.

És important recordar que, creat de conformitat amb la Resolució 26/9 del Consell de Drets Humans de l’ONU (adoptada al juny de 2014), el Grup de Treball Intergovernamental en qüestió persegueix crear un mecanisme a nivell internacional, que proporcioni a les víctimes i les comunitats afectades l’accés a la justícia enfront de les violacions dels drets humans comeses per les ETN.

La Unió Europea, que sembla una altra vegada ser la punta de llança del lobby del capital i les ETN en el sistema ONU i en particular en l’esmentat Grup de Treball, ha intentat durant tres anys descarrilar el procés de l’ONU per tots els mitjans, arribant inclusivament a ignorar els codis diplomàtics. Fins ara no han tingut èxit, en la mesura que aquest Grup de Treball, seguint el seu mandat, va celebrar la seva tercera sessió a l’octubre passat i s’espera que tingui un projecte de tractat per a la negociació en el seu 4ta sessió (2018).

L’últim intent de la Unió Europea en el Cinquè Comitè de l’Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York és part de la seva estratègia a llarg termini per evitar qualsevol debat sobre el comportament, de vegades fins i tot criminal de les ETNs. A través d’aquesta estratègia, la Unió Europea demostra una vegada més que prioritza els interessos de les ETN per sobre els drets humans.

La Campanya Global per reivindicar la Sobirania dels Pobles, Desmantellar el poder de les transnacionals i posar fi a la Impunitat, condemna aquest nou intent de la Unió Europea de descarrilar el treball de l’IGWG, aquest cop a través del cancelamiento dels recursos financers per el seu funcionament.

Davant aquestes circumstàncies, cridem a:

1. Als les organitzacions i moviments de la societat civil d’Europa i altres regions a denunciar i mobilitzar-se contra aquest intent en els seus propis països;

2. A la Unió Europea a desistir d’aquest intent de sabotejar el procés d’elaboració d’un tractat vinculant sobre Empreses i Drets Humans, i a unir-se de forma constructiva al mateix com instat reiteradament pel Parlament Europeu;

3. Als Estats Membres de l’ONU a rebutjar de fermament l’intent d’eliminar el finançament de l’IGWG. I, per contra, que el Cinquè Comitè consideri l’increment del pressupost d’aquest grup en raó de la creixent importància del procés i del creixent nombre d’estats i organitzacions involucrats any rere any. Correspon als estats i els organismes regionals reafirmar el seu suport continu al mandat i al procés, donant suport i votant pels recursos i pressupostos necessaris.

 

Més informació: https://www.stopcorporateimpunity.org/

#BindingTreaty

Proposta de tractat vinculant presentada per la Campanya Global a l’OEIGWG a l’octubre de 2017

Contacte: contact@cetim.ch