Copelit

El grup COPELIT pertany a una família Sahrauí molt propera al règim marroquí. El seu president, Hassan Sentissi El Idrissi, és còmplice i promotor directe de l’extracció i espoli de recursos naturals del Sàhara Occidental a través d’empreses marroquines. Així mateix, com a president de l’Associació Marroquina d’Exportadors o del Consell de Negocis Marroc-Rússia, treballa per normalitzar l’ocupació del Sàhara Occidental per part del Marroc. 

A més, les pràctiques empresarials de COPELIT al Senegal han resultat totalment alienes a la conservació mediambiental i a la protecció del personal treballador, com es mostra en el cas de la planta processadora del nord del Senegal, a Mballing.

Empresa matriu

Grup COPELIT / Grup Sentissi

Noms de les filials

NOVADEIRA MAROC (armador i transport marítim); PESCAIBU; S.M.P TARPON; PESCARIF; S.A.P NASSIM; S.A.P JAWHARA; BADR EL BAHR; DAMSA (conserveres); TISSIR PORT (congelació i valorització de peix); Radi Holding (armadora); Société Financière du Sud (finances).

Any de fundació

1991

Executius i Alts càrrecs

SENTISSI EL  IDRISSI HASSAN, President.

SENTISSI EL  RIDA, Director General

MUSTAPHA BOUYAKNIFEN, Director de la planta de farina i oli de peix

HICHAM BELAICHE, Director de la planta de congelats

Seu Central i dades de contacte

Seu central:

Laayoune

Dades de contacte:

Zone Industrielle BP 66 Port Laayoune, Laayoune (segons la pròpia empresa, al Marroc)

WEB: www.copelit.net/

Nombre d'empleats

Sense dades

Àrea econòmica o àmbit d’actuació empresarial

COPELIT es dedica principalment a la producció de farina i oli de peix. També a la congelació de peixos pelàgics.

Activitat a l’Estat espanyol

Sense dades

Activitat al Sàhara Occidental

Planta a Al-Aaiun

Activitat al Marroc

Algunes de les empreses del grup tenen seu a Casablanca i Agadir

Altres informacions rellevants de l’empresa

COPELIT també té presència a l’Àfrica Occidental, al Senegal. Actualment l’empresa és propietària de la planta de processament de farina de peix més gran de l’Àfrica.

L’empresa es va fundar l’any 1991 per part de l’actual president, el sahrauí Hassan Sentissi El Idrissi. Actualment, COPELIT és propietària de la planta de processament de farina de peix més gran de l’Àfrica, segons el think tank Africa Intelligence[1]. 

pastedGraphic.png

Foto de Hassan Sentissi El Idrissi

Hassan Sentissi El Idrissi és també president de moltes altres empreses que integren el grup COPELIT. Entre elles destaca Damsa, empresa dedicada a conserves de sardines a Al-Aaiun i dirigida per M. Reda Sentissi Elidrissi. DAMSA era originàriament l’empresa creada entre l’empresari Hassan Derham i Jesús Manuel Alonso Escurís (DERHAM ALONSO SA – DAMSA). 

pastedGraphic_1.png

Foto: Logo de l’empresa

Damsa va ser adquirida pel Grup COPELIT després que, sota la pressió de la societat civil, els seus propietaris majoritaris, el grup empresarial gallec Jealsa Rianxeira[2], decidís desprendre-se’n. [Veure Fitxa ODHE de MERCADONA][3]

Sentissi també és president de la FENIP (Federació Nacional de les Indústries de Processat de Peix i de Valorització), que agrupa les majors empreses del sector a escala marroquina. També és president de l’Associació Marroquina d’Exportadors (ASMEX), de l’Associació Nacional de Fabricant de Farina i Oli de Peix (ANAFAP), de l’AFIEX (Association Africaine des Importateurs Exportateurs des Produits Halieutiques), del Consell de Negocis Marroc-Rússia[4] i membre de l’IFFO (International Fishmeal and Fishoil Organization). En tots aquests càrrecs participa en el desenvolupament d’un model d’explotació intensiva de les aigües del Sàhara Occidental en nom del Marroc i de les empreses marroquines. 

[1] Per més informació veure:  www.africaintelligence.fr/mc-/decideurs/2017/04/27/les-sentissi-el-idrissi-investissent-au-sahara,108231326-brc [Consulta 20 de gener del 2019]

[2] Economia Digital (2014) “Jealsa-Rianxeira vende su polémica planta de El Sáhara” 2 de diciembre. En línea: www.galicia.economiadigital.es/directivos-y-empresas/jealsa-rianxeira-vende-su-polemica-planta-de-el-sahara_356016_102.html 

[3] Veure fitxa a: www.odhe.cat/informes-i-papers/ 

[4] Ver la web de la FENIP: www.fenip.com 

Hassan Sentissi ja estava implicat en assumptes de corrupció per llicències de pesca atorgades a vaixells russos durant la presidència de Abdoulaye Wade[1]. Sentissi era el representant de la Société Atlantique de Pêche au Senegal, amb un Centre d’Transformation de Mballing, al nord del Senegal, que es va incendiar en 2017[2], provocant dos treballadors morts i 17 ferits. La fàbrica tirava tots els residus directament al mar sense cap mena de tractament, tot i les queixes i fins i tot manifestacions locals per demanar el tancament de ‘Copelit Afrique’[3]. Copelit no respectava les normes tècniques, mediambientals ni de seguretat establertes i les autoritats senegaleses ja estaven gestionant el seu tancament. Copelit, propietat d’Hassan Sentissi El Idrissi, estava dirigida pel fill del patriarca, Reda Sentissi.

pastedGraphic.png

Foto de les mobilitzacions veïnals contra Copelit Afrique a Mballing

Les males condicions del tractament de residus de la fàbrica de Mballing de Copelit Afrique, al Senegal, van provocar mobilitzacions veïnals, fins que la fàbrica va haver de tancar després d’una explosió que provocà la mort de dos treballadors[4].

[1]Per més informació veure:  https://www.dakaractu.com/EXPLOSION-MEURTRIERE-A-L-USINE-COPELIT-AFRIQUE-Qui-arrêtera-Hassan-Sentissi-El-Idrissia132350.html  https://www.dakaractu.com/search/copelit/

[2]Dakar Actu (2017), “Manifestations contre Copelit Afrique : Un manifestant et un gendarme blessés”, 27 Mai. En línia:  https://www.dakaractu.com/Manifestations-contre-Copelit-Afrique-Un-manifestant-et-un-gendarme-blesses_a132198.html

[3]Ídem.

[4]Per més informació veure: https://www.dakaractu.com/Manifestations-contre-Copelit-Afrique-Un-manifestant-et-un-gendarme-blesses_a132198.html 

Tenint en compte el Dret Internacional, les nombroses resolucions de les Nacions Unides i les Sentències de la Cort de Justícia de la Unió Europea, el Sàhara Occidental és un territori pendent de descolonització i, mentrestant, cap potència pot espoliar els seus recursos sense el consentiment explícit de la seva població a través del seu representant únic: el Front Polisario. Davant d’aquestes evidències fàctiques i legals l’Observatori de Drets Humans i Empreses (ODHE) a la Mediterrània recomanem:

  • Que la empresa Copelit finalitzi la seva activitat als territoris ocupats el Sàhara Occidental;
  • Que la resta d’empreses del sector pesquer deixin d’adquirir productes dels territoris ocupats el Sáhara Occidental de  Copleit;
  • Que les Administracions públiques espanyola i europees prohibeixin la importació de productes marins del Sàhara Occidental i que exigeixin a les empreses proveïdores de peix que publiquin la seva cadena de subministrament i aportin certificats que garanteixin realment que els seus productes no provenen del Sàhara Occidental ocupat.