Ginebra, 27 d octubre – Més de 200 delegats de més de 80 països representant a moviments socials, sindicats i la societat civil global, (1) incloses comunitats afectades per violacions de drets humans per part d’empreses transnacionals, participen activament aquesta setmana al tercer període de sessions del grup de treball intergovernamental de composició oberta per a l’elaboració d’un instrument Internacional Legalment Vinculant sobre Corporacions Transnacionals (ETN) i altres Empreses Comercials respecte als drets humans. (2)
El procés d’elaboració d’un Tractat vinculant està en marxa per la voluntat dels afectats de les violacions d’armar-se d’un instrument jurídic internacional que els defensi, així com per la presa de consciència de diversos governs que cal aturar el creixent desequilibri entre drets humans i les accions de les ETN’S. Noranta-cinc països van estar presents en les converses d’aquesta setmana, un nombre notable per a un grup de treball intergovernamental d’aquest tipus. Membres de parlaments de més de 20 països i del Parlament Europeu, (3) així com més de 700 organitzacions de la societat civil han indicat suport oficial per aquest procés.
Pablo Fajardo, representant de la Unió d’Afectats per Chevron va recordar que “els pobles víctimes dels crims corporatius, que es produeixen a tot el món, som testimonis que en l’actualitat els que més violen els drets humans són les Transnacionals. El tractat vinculant és una eina per a protegir de manera real i practica els drets humans dels pobles víctimes.”

Tchenna Maso de la Via Camperola, va afirmar que “Tot aquell govern que s’oposi a la creació d’aquest instrument no només es posa a contra corrent de la història, sinó que actua clarament com a còmplice de les violacions de les ETN ‘s. Vam trucar en particular l’atenció sobre la posició de la Unió Europea, que està obstruint el procés. Amagant darrere de la suposada inèrcia interna, la Unió Europea (UE) està, de fet, apuntant a aturar definitivament el procés. Fem una crida a governs d’altres regions a unir-se per resistir la pressió de la UE i defensar els seus pobles. ”
Mary Ann Manahan, Marxa Mundial de les Dones – Filipines va emfatitzar que “Les organitzacions socials continuaran responent als crims contra les comunitats i territoris afectats com a resultat de les activitats de les ETNs, i continuaran mobilitzant-se per l’elaboració d’un esborrany de tractat a la quarta sessió del grup de treball intergovernamental. ”
Karin Nansen presidenta d’Amics de la Terra Internacional va afirmar “Esperem l’esborrany del text del tractat a ser presentat pel president Relator del grup de treball intergovernamental de composició oberta el 2018, alhora que ens comprometem a continuar aportant les demandes dels pobles per aconseguir un tractat jurídicament vinculant que faci possible la justícia per a les víctimes d’acord amb la resolució 26-9. Tenint en compte l’interès manifestat en diversos parlaments nacionals, com França, Espanya i Uruguai, entre d’altres, el debat s’ha d’ampliar i enfortir-se. Els parlamentaris i parlamentàries d’altres països han d’involucrar en el procés “.
NOTA PER ALS EDITORS
(1) Aquest comunicat de premsa és de la Campanya Mundial per Recuperar la Sobirania dels Pobles, Desmantellar el Poder Corporatiu i Aturar la Impunitat (Campanya Global), una xarxa de més de 200 moviments socials i comunitats afectades que es resisteixen a l’acaparament de terres, extracció minera, salaris d’explotació i destrucció del medi ambient. Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. Lloc web: https://www.stopcorporateimpunity.org/

(2) Aquest mandat és resultat de la resolució 26/9 aprovada pel Consell de Drets Humans el 2014.

(3) Per a la llista de signataris de la iniciativa interparlamentària per a un tractat vinculant de les Nacions Unides sobre les empreses transnacionals que fa als drets humans, vegeu http://bindingtreaty.org/

 

FOTO: Alex del Rey