31 organitzacions de drets humans, xarxes i sindicats palestins i europeus demanen que l’empresa basca CAF s’inclogui en la base de dades d’assentaments de l’ONU

des. 2020

31 organitzacions de drets humans, xarxes i sindicats palestins i europeus demanen que l’empresa basca CAF s’inclogui en la base de dades d’assentaments de l’ONU

des. 2020

 • NOVACT i SUDS, entitats impulsores de l’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània s’uneixen a la petició lliurada per 31 organitzacions de drets humans, xarxes i sindicats de Palestina i Europa a l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans (ACNUDH) a Ginebra, demanant la inclusió de Construccions i Auxiliars de Ferrocarrils (CAF) en la base de dades de l’ONU de negocis involucrats en l’estructura il·legal israeliana d’assentaments, pel paper de CAF en l’expansió i operació de tren lleuger israelià (JLR) a Jerusalem.
 • CAF ampliarà i operarà el tren lleuger de Jerusalem que unirà els assentaments il·legals en  territori palestí ocupat. El propòsit del Tren lleuger israelià (JLR) és d’enfortir la presència d’assentaments a la ciutat ocupada i annexionada de Jerusalem.

Les organitzacions que signen l’informe inclouen Amnistia Internacional España, Al-Haq, Caire Institute for Human Rights Studies (CIHRS), Centri for Research on Multinational Corporations (SOMO), 11.11.11, CNCD-11.11.11, NOVACT – Institut internacional per a l’acció no-violenta, European Legal Support Center (ELSC), The Rights Fòrum,  Transnational Institute (TNI) i War on Want.

La base de dades d’empreses involucrades en l’estructura il·legal israeliana d’assentaments es va publicar al febrer de 2020 i conté una llista de 112 empreses israelianes i multinacionals que inclou Shapir, el soci israelià de CAF en el JLR. La ACNUDH té el mandat d’actualitzar la base de dades anualment. En 2016 i 2017 el Consell dels Drets Humans de l’ONU va dictar la il·legalitat del JLR, dient que “viola clarament el dret  internacional i les resolucions pertinents de l’ONU”.

L’informe conjunt lliurat a la ACNUDH diu que “el JLR contribueix de manera important al manteniment i expansió dels assentaments il·legals israelians a Jerusalem Est per la seva funció de connectar els assentaments i facilitar la mobilitat entre ells i enforteix l’annexió il·legal de la ciutat així consolidant l’annexió per part d’Israel de territori ocupat palestí en violació del dret internacional”.

Maha Abdallah del Caire Institute for Human Rights Studies va dir “Per a dur a terme el projecte en l’ocupada i annexionada Jerusalem Est, CAF està involucrada en la violació greu i sistemàtica dels drets humans més fonamentals de la població palestina”. Abdallah va afegir que “La construcció de la “Línia Vermella” (del JLR) ja existent ha comportat l’expropiació important de propietat palestina. La “Línia Verda”, per part seva, arribarà a l’assentament de Gilo entre altres colònies il·legals, l’existència i el creixement de les quals priva a la població palestina de l’accés a la seva terra i recursos”. Per aquest motiu la ACNUDH té l’obligació de complir estrictament amb el seu mandat, actualitzant anualment la base de dades de l’ONU de manera que s’incloguin empreses involucrades en l’estructura il·legal israeliana d’assentaments – tal com regeix el seu mandat del Consell de Drets Humans en la  resolució 31/36 de 2016.

 

Wesam Ahmad, Coordinador de Drets Humans i Negocis d’Al-Haq, va dir: “La base de dades és una eina important per a exposar l’estructura d’incentius econòmics que ha permès que una ocupació militar muti en una situació de colonialisme contemporani i el paper d’empreses com CAF, ha d’incloure’s en l’actualització anual ”.

 

Giovani Fassina, Director de Programa del ELSC, va dir: “L’operació contínua de CAF en el TPO és il·legal segons el dret internacional. En anteposar els interessos comercials als drets dels palestins que viuen sota una ocupació prolongada i il·legal, CAF ha optat per anteposar els seus beneficis económics a la humanitat. Espero que en incloure’ls en la base de dades de l’ONU, CAF escolti la crida de la societat civil i es retiri del projecte JLR”.

 

Al febrer de 2020, 70 col·lectius bascos van llançar una campanya cridant a CAF a retirar-se del JLR. Fa dues setmanes, col·lectius de tot arreu d’Euskal Herria – en Iruñea-Pamplona, Bilbo-Bilbao, Vitòria-Gasteiz i Donostia-Sant-Sebastián – es van manifestar per a exigir que CAF deixi de construir el JLR. Kepa Torrijos de Sodepaz, una de les organitzacions basques signants, va comentar “Els grups a Euskal Herria estem treballant incansablement per a posar fi a la complicitat basca amb l’apartheid israelià. Estem treballant estretament amb sindicats dins de CAF els qui, des de l’inici, van demanar a l’empresa que no participés en la licitació. El comitè d’empresa de CAF en Beasain ha demanat a CAF que es retiri del projecte. I estem  en contacte amb grups en tota Europa que estan treballant perquè CAF sigui exclosa de licitacions públiques fins que acabi la seva participació en l’apartheid israelià”.

 

Organitzacions de drets humans de l’estat espanyol, sindicats a Noruega i grups de la societat civil al Regne Unit estan cridant a l’exclusió de CAF de contractes públics als seus països per estar construint el JLR.

 

El dimarts 15 de desembre de 2020 activistes israelians van paralitzar la construcció del tren lleuger de Jerusalem en l’assentament de Gilo. Portaven una pancarta que deia “CAF: Baixa’t del tren de l’apartheid israelià” i van fer una crida a CAF a retirar-se del projecte JLR.

Llista completa de signants:

 1.     11.11.11
 2.     Al-Haq
 3.     Amnesty international Spain
 4.     Association France Palestine Solidarité (AFPS)
 5.     Belfast Trades Union Council
 6.     Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS)
 7.     CNCD-11.11.11
 8.     Comité Solidaridad con la Causa Árabe
 9.     Craigavon Trades Council
 10. European Coordination of Committees and Associations for Palestine (ECCP)
 11. European Legal Support Center (ELSC)
 12. European Trade Union Network for Justice in Palestine
 13. Fagforbundet – Norwegian Union of Municipal and General Employees
 14. ICAHD Finland
 15. Mundubat
 16. Northern Ireland Public Service Alliance (NIPSA)
 17. Norwegian People’s Aid
 18. Norwegian Union of Railway Workers
 19. NOVACT – International Institute for Nonviolent Action.
 20. Palestinian Center for Human Rights (PCHR)
 21. Palestinian Human Rights Organizations Council (PHROC) and its members:
  • Al-Haq, Law in the Service of Mankind.
  • Al Mezan Center for Human Rights
  • Addameer Prisoner Support and Human Rights Association
  • Palestinian Center for Human Rights
  • DCI – Defense for Children International – Palestine
  • Jerusalem Legal Aid and Human Rights Center
  • Aldameer Association for Human Rights
  • Ramallah Center for Defense of Liberties and Civil Rights
  • The Independent Commission for Human Rights (Ombudsman Office) – Observer Member
  • Muwatin Institute for Democracy and Human Rights – Observer Member
 1. Paz con Dignidad
 2. Plateforme des ONG françaises pour la Palestine
 3. Sodepaz
 4. SUDS
 5. The Centre for Research on Multinational Corporations (SOMO)
 6. The Rights Forum
 7. Transnational Institute (TNI)
 8. Union syndicale Solidaires
 9. War on Want
 10. Women in Black (Vienna)